Contact us for reservations

call 2

 Click to Call
 2247033034

Select your language

Η Πάτμος

Η Πάτμος και τα νησάκια που την περιτριγυρίζουν είναι ο μυστικός παράδεισος σε όσους από εσάς αναζητούν την ηρεμία και την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό τους. Εδώ βρίσκεσαι σε αρμονία με το εδώ και τώρα.

Εδώ κατεβαίνεις από το τρένο του χρόνου. Κάποιοι συγκρίνουν την ενέργεια της Πάτμου με αυτή του Θιβέτ. Όμως εδώ στην Πάτμο υπάρχει επιπλέον το ερωτικό, βαθύ μπλε του Αιγαίου και ο καλότροπος, θαλασσής ουρανός, που ξορκίζουν τους συνήθεις πειρατές της συνείδησης μας. Ένα ηφαίστειο, πριν εκατομμύρια χρόνια, γέννησε την Πάτμο απ’ τα σπλάχνα του Αιγαίου. Και από τότε πάλλεται από τη χαρά της. Γεννιέται, ανθίζει, μεστώνει κάτω από το αρσενικό βλέμμα του Ήλιου και τη θηλυκή πνοή της Σελήνης. Και οι Ολύμπιοι θεοί δεν ξαφνιάστηκαν διόλου που οι ντόπιοι αγάπησαν και λάτρεψαν τον Απόλλωνα του ήλιου, της ποίησης, της μουσικής, της νεότητας, του κάλλους. Και την Αρτέμιδα της σελήνης, της φύσης, της αγνότητας, της αθωότητας, της γέννας.

Ο πρώτος ιστορικά καταγραμμένος στοχαστής δεν ήρθε στην Πάτμο από δική του επιλογή. Εξορίστηκε! Το 95 μ. Χ. ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης ο Θεολόγος ήρθε εδώ εξόριστος από τον αυτοκράτορα Δομητιάνο. Τον φανταζόμαστε να περπατά στις θαλασσοφίλιτες αμμουδιές, να αναρριχάται τις αγριοπράσινες πλαγιές, να ευφραίνεται τα πλούσια αρώματα της γης, να ησυχάζει και να στοχάζεται κάτω από τον έναστρο ουρανό, να φωλιάζει στο καταφύγιο του, να έρχεται σε επαφή με το δημιουργό. Συγγράφει την Αποκάλυψη. Δίκαια, ένα από τα σημαντικότερα θεολογικά έργα στον κόσμο.

Από τότε πολλοί στοχαστές της ομορφιάς επισκέπτονται το νησί μας. Αυτοί με τη θέλησή τους. Κάποιοι για λίγες μέρες, κάποιοι για μήνες και ορισμένοι επιλέγουν να μείνουν για πάντα. Συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, δημιουργοί λογής, λογής έρχονται εδώ, απομακρύνονται από το πλήθος και επιτρέπουν στον εαυτό τους να σπρώξουν τα όρια της συνείδησης.

Στην Πάτμο και οι τέσσερις εποχές χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο ακολουθούν τη μέση οδό. Φροντίζουν οι διαφορές ανάμεσά τους να είναι αισθητές, αλλά αισθητικά διακριτικές. Στην Πάτμο και τα Δωδεκάνησα η κάθε εποχή με τη σειρά της χορεύει τις περισσότερες μέρες του καιρού της με το βασιλιά Ήλιο. Και από τη χαρά της αποκαλύπτει και μοιράζεται τις πλούσιες χάρες της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα. Α! Ο αέρας της Πάτμου! Αγνός, Αθώος, Καλοσυνάτος κουβαλά ατόφιο το άρωμα της κάθε εποχής σε κάθε άκρη του νησιού. Και η θάλασσα, όμορφη νύφη, σε καλεί στη δροσερή της αγκαλιά όλες τις εποχές του χρόνου.

Το νησί έχει τρεις οικισμούς΄τη Χώρα, που στην κορυφή της στέκει αγέρωχο το κάστρο-μονάστηρο, τη Σκάλα, την κοσμική στο λιμάνι και τον Κάμπο, τον ήσυχο, στο βόρειο μέρος. Ανάμεσά τους υπάρχουν και μικρότεροι οικισμοί, ο Γροίκος, τα Σάψιλα, το Μελόι, το Αγριολιβάδι, οι Λεύκες και η Βαγιά. Α! Και ένα μυστικό. Να ξέρεις ότι κάθε κλήμα που θα συναντήσεις στις αυλές των σπιτιών μας είναι και μια ανάμνηση χαράς ή λύπης. Έτσι σημειώνουμε τη ζωή εμείς εδώ στην Πάτμο.

We are Social, are you?

Follow us on Instagram

pleiades instagram

Tripadvisor Excellence

tripadvisor excellence

Restaurant Guru Ceritificate

restaurantguru2021